Dinastie farmaceutica: dinastia farmacistilor Vorel Originara din Boemia de Nord, stabilita in tinutul vaii Bistritei inca din anii 1800, familia Vorel, reprezentata de doctorul Anton Vorel, considerat a fi precursorul valorificarii de plante medicinale in Romania, a pus bazele FARMACIEI VERZI. Farmacia Regala VOREL a fost preluata pe rand de fiul lui Anton Vorel, Lascar Vorel, magistru in farmacie cu studii la Viena si de ultimul descendendent al familiei, Constantin Vorel. In toata aceasta perioada, de la prima reteta pe baza de plante medicinale pe care spiterul Anton Vorel, o recomanda in anul 1851, in "Foaia Sateasca a Principatului Moldaviei", zestrea mostenita in domeniul farmaciei verzi a fost dezvoltata, astfel incat in anul 1942 se produceau 120 de produse, distribuite in intreaga lume, sub marca Laboratoarelor Vorel.
Istorie:
- 26 mai 1825 - domnitorul Ioan Sandu Sturza, prin hrisov domnesc, acorda spiterului Anton Vorel dreptul de a deschide o spiterie in Targul Pietrei, pentru "obsteasca inlesnire in treaba medicilor".
- 1878 - farmacia VOREL este administrata si condusa de catre fiul lui Anton Vorel , Lascar Vorel, care a studiat la Viena, obtinand titlul de magistru in farmacie.
- 1883 - Lascar Vorel primeste brevetul de furnizor al Curtii Regale, farmacia numindu-se Farmacia Regala Vorel.
- 1910 - ultimul descendent al farmacistilor Vorel, Constantin Vorel, a preluat in conducerea Laboratorului Vorel, dezvoltand zestrea mostenita din domeniul farmaciei verzi.
- 1923 - productia si cercetarea se extind iar complexul format din farmacie si laborator este numit Laboratorul chimico-farmaceutic Piatra Neamt.
- 1948 - activitatea "Laboratoarelor Vorel" a fost intrerupta brusc printr-un act de nationalizare, distrugandu-se astfel o mare valoare stiintifica din domeniul descifrarii tainelor naturii.
- 1983 - anul in care s-a semnat al doilea act de nastere a vestitelor "Laboratoare Vorel", continuand traditia valorificarii "aurului verde" prin infiintarea laboratorului PLANTAVOREL
|